Oliën 101: de beste oliën om te koken - en die te vermijden

Ons team is toegewijd aan het vinden en vertellen van de producten en deals waar we van houden. Als je ze ook leuk vindt en besluit om via de onderstaande links te kopen, kunnen we een commissie ontvangen. Prijzen en beschikbaarheid zijn onder voorbehoud.

Adriana Urbina is een Wizzlern kookbijdrager. Volg haar op Instagram en bezoek haar website voor meer.



Van frituren tot bakken tot sauteren tot motregenen, bakolie wordt gebruikt voor een heleboel verschillende kook- en smaakmethoden. Maar met zoveel verschillende opties kan het soms overweldigend zijn om te kiezen welke de juiste is voor een bepaald recept.



Daarom heb ik deze handige oliegids gemaakt om je te helpen navigeren door de drukke wereld van bak- en afwerkingsoliën. Lees meer over elk van mijn favoriete oliën en hoe ik ze gebruik, van geroosterde sesam tot avocado, zoete kokosolie tot de klassieke EVOO - en alles daartussenin. Sommige zijn beter voor koken op hoog vuur (zoals saffloer of canola, mijn persoonlijke favorieten!), terwijl andere beter zijn voor bakken en zelfgemaakte dressings.

Lage hittebestendige oliën:



Extra vergine olijfolie

EVOO moet mechanisch koud worden geperst - en zonder het gebruik van chemicaliën - om als maagdelijk te worden beschouwd. Afhankelijk van de gebruikte oliesoort kan de kleur van de olie variëren van geelgoud tot diepgroen. Voeg het toe aan dressings, gebruik het voor sauteren op lage temperatuur, of doe het op salades, groenten of doe er gewoon wat brood in.

La Española 100% extra vierge olijfolie , $ 7,45



Krediet: Amazon

Koop nu

Kokosnootolie

Kokosolie wordt gewonnen uit gedroogd kokosvlees en is vast bij kamertemperatuur. Met een lager rookpunt, gebruik het om snel te koken op lagere temperaturen of om toe te voegen aan gebak en smoothies voor extra romigheid, een subtiele tropische smaak en een boost van gezonde vetten.

goede bodyscrub voor keratosis pilaris

365 Everyday Biologische Virgin Kokosolie , $ 6,69

Krediet: Amazon

Koop nu

Sesamolie

Als u op zoek bent naar frituurolie voor alle doeleinden, pak dan niet-geroosterde sesamolie, omdat deze van nature een neutrale smaak heeft. Gebruik de geroosterde variant om een ​​rijke nootachtige smaak toe te voegen aan gerechten zoals roerbakgerechten of als je een sterke dressing met sesamsmaak maakt.

Kadoya Pure Sesamolie , $ 6,99

Krediet: Amazon

Koop nu

Oliën met een hoog rookpunt

Saffloer olie

Saffloerolie is de eetbare versie van geperste zaden van de plant en is qua samenstelling vergelijkbaar met plantaardige olie. Kijk uit naar verschillende soorten olie met een neutrale smaak: regular, die een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetten heeft waardoor het bij lage temperaturen vloeibaar blijft en ideaal is voor dressings, en de varianten met een hoog oliezuurgehalte, die beter zijn voor hoge temperaturen. koken, zoals frituren en braden. Saffloerolie is ook een rijke bron van onverzadigde vetzuren en heeft een neutrale smaak die goed past bij veel gerechten en keukens.

Spectrum hoge hitte saffloerolie , $ 6,99

Krediet: Amazon

Koop nu

Plantaardige olie

Plantaardige olie kan worden gemaakt van verschillende oliën, waaronder sojabonen, maïs, saffloer en meer. Het is een nietje bij het bakken vanwege zijn neutrale smaak en past goed bij gekookte gerechten waar je de smaak van de ingrediënten niet wilt maskeren.

365 door Whole Foods Market Plantaardige olie , $ 2,99

Krediet: Amazon

Koop nu

Koolzaadolie

Canola-olie is gemaakt van geperst koolzaad en kan hoge hitte aan, dus het is meestal een go-to voor frituren. Bovendien heeft het een milde smaak die het een breed scala aan gebruik geeft. Gebruik het voor sauteren, bakken en braden, maar sla het over voor dressings en sauzen omdat het niet veel smaak toevoegt.

Spectrum biologische koolzaadolie , ,99

Krediet: Amazon

Koop nu

Zonnebloemolie

Deze olie met neutrale smaak is gemaakt van (je raadt het al!) zonnebloempitten. Net als het zaad zelf, bevat het veel vitamines en mineralen. Het hogere rookpunt maakt het een uitstekende keuze voor braden en braden. Het kan heel snel ranzig worden, dus bewaar het op een koele, droge plaats.

La Tourangelle Biologische zonnebloemolie op hoge temperatuur , $ 9,99

Krediet: Amazon

Koop nu

Avocado-olie

Met een van de hoogste rookpunten van al deze oliën verdient dit een plekje in je voorraadkast. Naast koken op hoge temperatuur, zoals braden en schroeien, is het ook geweldig voor het toevoegen van avocado-y-smaak aan dressings.

Trader Joe's Virgin koudgeperste avocado-olie , $ 5,99

Krediet: handelaar Joe's

Koop nu

Olie weggooien en opslaan

    Gooi gebruikte bakolie nooit in uw keukenafvoer.De beste manier om dit te doen is door de olie in een glazen pot te gieten en te wachten tot deze is afgekoeld, dek af met een deksel en gooi het weg met de rest van je afval.
  • Bewaar op een donkere, droge plaats, zoals je voorraadkast of kasten.

Als je dit verhaal leuk vond, kijk dan eens Adriana Urbina's 4 snelle recepten rond één ingrediënt: Watermeloen !

Populaire Berichten